Zidul lui J.O.

Marți, 7 aprilie, ora 17:30


Imagine și regie: Matei Bejenaru

Sunet: Paul Grădinaru

Muzica: Bogdan Chiroşcă

Consultant literar: Doris Mironescu

Cinematografie: Marian Mina

Documentarul a avut premiera pe 1 octombrie 2014, la FILIT.


Sinopsis

În Zidul lui J.O., Emil Brumaru este urmărit timp de 10 zile în ritmul vieții cotidiene, iar reîntoarcearea la Dolhasca, pentru prima dată după 39 de ani, și vizitarea casei unde poetul a locuit o perioadă și a scris o parte însemnată a operei sale, este emoționantă și se dovedește un bun prilej de confesiuni liteare și rememorări autobiografice.Matei Bejenaruregizor

Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008). Este membru fondator al Asociației Vector din Iași, fiind și președintele instituției în perioada 2001-2011. Între 2003 Și 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iași. Tot În aceeași perioada a inițiat și manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector.


Documentarul, care durează 31 minute, este realizat de Matei Bejenaru și reprezintă un proiect al Centrului de Fotografie Contemporană și al Muzeului Literaturii Române Iași. Filmările au avut loc în vara anului 2014, la Iași și Dolhasca. Un singur personaj central şi-un singur protagonist: medicul-poet Emil Brumaru. Un duplex: Iaşi →Dolhasca, Dolhasca → Iaşi.

„Este un road movie, mergem cu mașina la Dolhasca, unde el regăsește tot felul de lucruri în locul în care n-a mai fost de 39 de ani“, a spus Matei Bejenaru la proiecția documentarului de la sediul TVR Iași din ianuarie, citat de Ioan Stoleru în Suplimentul de cultură.