Noaptea în care Fernando Pessoa l-a întâlnit pe Konstantinos Kavafis

Miercuri, 3 aprilie, ora 16:00


The Night Fernando Pessoa Met Constantine Cavafy

2007, 90 min., în limba engleză

Scenariu și regie: Stelios Charalambopoulos
Imagine: Dimitris Kordelas
Muzică: Nikos Kypourghos
Editor: Spyros Kokkas
Producător executiv: Periplus
Producător: Thanos Lambropoulos
Distribuție: Makis Arvanitakis, Dimitris Economidis, Othon Metaxas, Emilios Tsouvalis
Narator: Minas Hadzisavvas, Luis Lima Barreto, Othon Metaxas
Producție: Periplus, Centrul Filmului Grecesc, ERT, Graal, Contracosta Producoes (Portugalia), Arctos, PIK (Cipru)

 

Documentar difuzat în festival cu sprijinul acordat de Fundația Culturală Greacă


Sinopsis

În ziua de 21 octombrie 1929, transatlanticul Saturnia pornește dinspre Trieste spre America, luând la bordul său imigranți din porturile Mediteranei. Un tânăr grec, care urcă pe vapor în portul din Patras, va fi martorul unei întâlniri neașteptate: într-o noapte, pe puntea acestui vapor care poartă cu el visele unei Lumi Noi, are loc ca într-un vis o întâlnire nu mai puțin reală între doi mari poeți ai secolului abia încheiat: Fernando Pessoa și Konstantinos Kavafis.
Fernando António Nogueira Pessoa (1888 – 1935), cunoscut mai ales ca Fernando Pessoa, a fost un poet, eseist și scriitor portughez modern. Este considerat unul din cei mai importanți poeți portughezi din toate timpurile, valoarea lui fiind comparată cu cel al lui Camões. Criticul american Harold Bloom, în cartea sa „The Western Canon” („Canoanele vestului”), afirma despre Pessoa că, alături de Pablo Neruda, este cel mai reprezentativ poet al secolului XX.

Konstantinos Kavafis (1863 – 1933) a fost un poet grec care a trăit în Alexandria și a lucrat ca jurnalist și funcționar public. A publicat 154 de poezii; zeci de poeme au rămas incomplete sau au fost doar schițate. După vârsta de patruzeci de ani a scris cea mai apreciată poezie a lui.