Moromeţii

Luni, 6 aprilie, ora 11:00


Regia: Stere Gulea

Cu: Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu, Florin Zamfirescu

Director de imagine: Vivi Drăgan Vasile

Montaj: Mircea Ciocâltei

Muzică: Cornelia Tăutu

Costume: Svetlana Mihăilescu
Pe lângă mai multe Premii ale Asociației Cineaștilor din România, Moromeții a obținut Premiul III („Ciorchinele de bronz“) la Festivalul de la Santarem (Portugalia) din 1988, iar actorul Victor Rebengiuc a primit Premiul pentru interpretare masculină la festivalele de la San Remo (Italia) și Santarem (Portugalia).
Filmul  a fost imprimat pe suport DVD în anul 2006.


Sinopsis

Pe fondul unor mutaţii sociale – care se vor dovedi ireversibile – filmul urmăreşte destrămarea unei familii ţărăneşti tradiţionale. Încercarea autoritară şi disperată a capului familiei – Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) – de a ţine pe loc această realitate, eşuează. Cu Ilie Moromete dispare un prototip social care a reprezentat secole de-a rândul societatea românească. Ecranizare după romanul omonim de Marin Preda.Stere Gulearegizor

Stere Gulea este unul dintre regizorii de referință ai cinematografiei românești, iar filmul „Moromeții” a reușit să fie unul dintre cele mai cunoscute adaptări după un roman.


Moromeții (1987) în regia lui Stere Gulea, după romanul omonim al lui Marin Preda, reprezintă una dintre ecranizările cele mai reușite ale cinematografiei de dinainte de 1989 și unul dintre filmele importante ale istoriei cinematografiei române. Infirmând prejudecata că nu se pot realiza filme semnificative în planul estetic după opere literare de mare anvergură, pelicula are și darul de a consacra cupluri de actori și de cineaști. Interpretarea lui Victor Rebenciuc în rolul lui Ilie Moromete, alături de rolul construit Luminița Gheorghiu (Catrina Moromete) și viziunea regizorală impusă de Stere Gulea alături de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile aduc în prim-plan o serie de personalități cinematografice care anticipează invovațiile formale și interpretările din filmele Noului Cinema Românesc de după 2005.