Matei Bejenaru

Născut la 23 noiembrie 1963 în Suceava. Trăiește și lucrează la Iași.

Absolvent al Institutului Politehnic Iași în 1988 și al Universității de Arte „George Enescu” Iași, secția Pictură, în 1996. În anul 2006 a obținut doctoratul în Estetică al Universității “Al.I. Cuza” din Iași. Din 1999 predă fotografia și arta video la Universitatea de Arte “George Enescu” Iași.

Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008). Este membru fondator al Asociației Vector din Iași, fiind și președintele instituției în perioada 2001-2011. Între 2003 Și 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iași. Tot În aceeași perioada a inițiat și manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector.

Colaborează cu Galeria Andreiana Mihail (București).

În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video și performance-uri, el analizează felul în care modurile de producție economică, cunoașterea tehnologică, mentalitățile și stilurile de viață ale oamenilor s-au schimbat în țările post-comuniste în ultimele două decenii.

Mai multe detalii despre Matei Bejenaru aici.


Zidul lui J.O.

În Zidul lui J.O., Emil Brumaru este urmărit timp de 10 zile în ritmul vieții cotidiene, iar reîntoarcearea la Dolhasca, pentru prima dată după 39 de ani, și vizitarea casei unde poetul a locuit o perioadă și a scris o parte însemnată a operei sale, este emoționantă și se dovedește un bun prilej de confesiuni liteare și rememorări autobiografice.