Keful celor de la TIUK!

Miercuri, 8 aprilie, ora 17:45


regia Vlad Rotaru
muzica Luna Amară
în distribuție: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trâmbițaș, Dan Perjovschi, Mitoș Micleușanu, Nora Iuga – voce

Avanpremieră 24 octombrie 2014, Club A București (CDPL FEST 29)
Premiera 1 noiembrie 2014, Rockstadt, Brașov (CenaKLUb TIUK)

Documentarul este selectat în competiția oficială, secțiunea CadRO, a ediției din 2015 a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF (Chișinău)

Documentar independent, realizat cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România


Sinopsis

Povestea la zi a unei reviste culturale independente, cea mai importantă revistă exclusiv virtuală din literatură română, făcută de plăcere, cu chef, cu semnături de la Chișinău și București până­-n orice colț al lumii.


Vlad Rotaruregizor

Ca artist, am simțit întotdeauna nevoia de atmosferă. Îmi place luna Octombrie, ploaia și sunt mereu în căutare de povești. Născut în Râmnicu Vâlcea, anno domini 1988, am fost întotdeauna atras de multitudinea de mijloace vizuale de comunicare ce luaseră amploare în anii 90. Film Kodak color și de calitate, Benzi desenate, Televizoare color, Casete video, Camerele de filmat BETA și bineînțeles, am fost cel mai mult atras de revoluția ce a adus-o digitalul în rândul tuturor acestor elemente. Îndrăgostit fiind de aceste mijloace de comunicare, am descoperit într-o bună zi teatrul, iar prin teatru, am ajuns la film. Dacă nu are nici un sens, este perfect normal. Nici pentru mine nu a avut vreun sens la început. Nu mi-a explicat nimeni cum funcționează societatea așa că am început să îmi pun întrebări la care îmi răspundeam tot eu. Întrebări ce m-au adus fix în locul în care mă aflu acum.


Tiuk! este o revistă de cultură care apare din iarna lui 2001, doar pe Internet, la adresa www.tiuk.reea.net (și toate numerele sînt aici, „k-aşa au ei kef“). O revistă web cu foarte multe rubrici (inclusiv pentru cititori), foarte multă informaţie, foarte multe semnături. Tiuk! este titlul unei povestiri a lui Daniil Harms, devenit mottoul revistei, o povestire care poate fi citită oricînd (şi de oriunde!) pe site. Dar cel mai important pare faptul că Tiuk! e o revistă făcută de plăcere, cu chef – prietenia, libertatea, hedonismul şi calitatea superioară fiind trăsăturile care adună redacţia. Sau, ca să ne folosim de primul lor editorial, d-aia:

„Uite Tiuk! k-avem kef. L-am konceput duminikă. E gazetu tău de uikend. Citeşte ce-ţi place. Kă-ţi. Kă-mi. Kă ne place. L-am gîndit din mers. L-am făkut la fel. D-aia. În timpul săptămînii nu gîndim. Ştii tu de ce. D-aaia. E revista în kare vin cei mai buni, dar de plăcere. D-aia. Dakă nu noi, atunci cine?“.