Ion Cucu

Invitat special al ediției inaugurale, Ion Cucu va avea propria lui expoziție cu scriitori. Desene și fotografii cu scriitorii români cu care a fost și este prieten.

Ion Cucu s-a născut în București, la 29 august 1937, și are studii neterminate de medicină. În anul 1960 a debutat cu fotoreportaje în cotidianul Scânteia Tineretului, unde a format și a coordonat o echipă de tineri fotoreporteri. În paralel, a colaborat cu Uniunea Scriitorilor din România și cu gazete literare din București și din țară.

Din 1975, la revista Luceafărul, a inițiat rubrica „O istorie a literaturii contemporane văzută de Ion Cucu“, unde a publicat săptămânal, timp de două decenii, fotografii din viața literară românească.

Din 1990 este colaborator permanent al revistei România literară. A ilustrat numeroase lucrări de specialitate, dicționare ale scriitorilor români și cele mai importante istorii literare, printre care Dicționarul scriitorilor români (M. Zaciu, M. Papahagi, Al. Sasu),Dicționarul general al literaturii române (coord. Eugen Simion), Istoria literaturii române contemporane, 1941-2000 (Alex Ștefănescu), Istoria critică a literaturii române (Nicolae Manolescu).

Expoziții personale: Nichita Stănescu, 60 de ani de la naștere, Ateneul Român, 1993;Poeți contemporani, în cadrul primului Festival de Poezie al Municipiului București, la Uniunea Scriitorilor din România, 2000; Clipe de viață, Club „Prometheus“, 2003;Călătoria (7 iunie-7 noiembrie 2006, Muzeul Național al Literaturii Române); 50 de ani de literatură (mai și septembrie 2011, două expoziții „La Gard“, Parcul Copou, Iași).

În 2006, i-a apărut la editura Charmides albumul O istorie literară a privirii, o istorie în imagini a literaturii române postbelice. În mai 2010, Târgul Alternativ de Carte l-a avut invitat de onoare al primei ediții.
„Trilogia” Ion Cucu, amplu volum-interviu cu artistul fotograf, include: Cum ar arăta viața fără fotografie?, 2010; Sala Oglinzilor, 2011 și Fotograf la zece președinți, 2012, la Casa de pariuri literare.