Aici Nora Iuga

Luni, 6 aprilie, ora 17:00
Marti, 7 aprilie, ora 11:00


Regia: Vlad Rotaru
Cu: Nora Iuga, Bianca Burța-Cernat, Corina Sabău, Octavian Soviany, Constantin Abăluță
Imaginea: Nicu Rotaru, Petre Apostol, Vlad Rotaru, Cezar Gheorghe, un cristian
Muzica: Grodek
Un film de un cristian
73 min, CDPL.DOC

 

Premiul pentru imagine la Festivalul de Film Documentar Românesc Docuart 2014, intrând în Caravana Docuart 2015


Sinopsis

Filmat în 6 ani (2008-2014, la București și Berlin), documentarul recompune, ca un puzzle, figura unui scriitor carismatic, plin de viață, insistând pe un aspect neobișnuit. Foarte tânără, Nora Iuga a picat examenul la Facultatea de Teatru și Film. Pornind de la această mărturisire, ca și de la multe alte confesiuni care se rostogolesc pe parcursul celor 75 min, documentarul încearcă să ilustreze nu doar succesul literar real al scriitoarei și traducătoarei, ci și talentul real, nativ, al omului Nora Iuga. O poveste de viață, de dragoste, pasiuni, succese și eșecuri, filmul e o pledoarie pentru relevanța modelelor umane și culturale.Vlad Rotaruregizor

Ca artist, am simțit întotdeauna nevoia de atmosferă. Îmi place luna Octombrie, ploaia și sunt mereu în căutare de povești. Născut în Râmnicu Vâlcea, anno domini 1988, am fost întotdeauna atras de multitudinea de mijloace vizuale de comunicare ce luaseră amploare în anii 90. Film Kodak color și de calitate, Benzi desenate, Televizoare color, Casete video, Camerele de filmat BETA și bineînțeles, am fost cel mai mult atras de revoluția ce a adus-o digitalul în rândul tuturor acestor elemente. Îndrăgostit fiind de aceste mijloace de comunicare, am descoperit într-o bună zi teatrul, iar prin teatru, am ajuns la film. Dacă nu are nici un sens, este perfect normal. Nici pentru mine nu a avut vreun sens la început. Nu mi-a explicat nimeni cum funcționează societatea așa că am început să îmi pun întrebări la care îmi răspundeam tot eu. Întrebări ce m-au adus fix în locul în care mă aflu acum.


Despre NORA IUGA

Poetă, prozatoare și traducătoare, Nora Iuga este unul dintre cele mai importante nume ale literaturii române contemporane. A obținut cinci premii ale Uniunii Scriitorilor în anii 1981, 1994, 1998, 2001, 2006 și numeroase alte premii ale unor orașe și reviste din țară. Volume publicate (selectiv): Vina nu e a mea (Editura Pentru Literatură, 1968); Captivitatea cercului (Editura Cartea Românească, 1970); Opinii despre durere (Editura Cartea Românească, 1980); Inima ca un pumn de boxeur (Editura Cartea Românească, 1982); Piața Cerului (Editura Cartea Românească, 1986); Cîntece (Editura Cartea Românească, 1989); Săpunul lui Leopold Bloom (Editura Cartea Românească); Dactilografa de noapte (Editura Cartea Românească, 1996); Spitalul manechinelor (Editura Universal Dalsi, 1998); Capricii periculoase (Editura Vinea, 1998); Sexagenara și tânărul (Editura Albatros, 2000); Fasanenstraße 23 – O vară la Berlin (Editura Vinea, 2001);Autobuzul cu cocoșați (Editura Vinea, 2001); Lebăda cu două intrări (Editura Vinea, 2003); Fetița cu o mie de riduri (Editura Cartea Românească, 2005); Hai să furăm pepeni (Editura Polirom, 2009); Berlinul meu e un monolog (Editura Cartea Românească, 2010); Blogstory (Editura Casa de pariuri literare, 2011), Petrecere la Montrouge, Editura Cartea Românească, 2012. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România (din 1971) și membră PEN-Club. În perioada 1999-2002 a condus Cenaclul Uniunii Scriitorilor “Gellu Naum”. Din 1985 este scriitoare profesionistă. În 2007, a primit Premiul Friedrich-Gundolf, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, o recompensă care se acordă celor care contribuie la răspîndirea culturii germane în lume. În perioada 15 mai 2009–15 mai 2010, a beneficiat de cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD). A tradus din August Strindberg, E.T.A. Hoffman, Friedrich Nietzsche, Knut Hamsun, Barbara Bronnen, Elfriede Jelinek, Herta Müller, Ernst Jünger, Oskar Pastior, Günter Grass, Aglaja Veteranyi ș.a. I s-au tradus douăsprezece cărți în șapte țări europene (Germania, Franța, Italia, Elveția, Spania, Bulgaria și Slovenia). Blogul autoarei: noraiuga.wordpress.com În 2014 a apărut filmul documentar Aici Nora Iuga (regia Vlad Rotaru). Tot în acest an, la editura Polirom, i-a apărut romanul Harald și luna verde.

Documentarul urmează să apară pe DVD, în urma unei campanii de crowdfunding (https://www.indiegogo.com/projects/nora-iuga-calling)