10xObservator cultural

Miercuri, 8 aprilie, ora 11:00


În distribuţie: Carmen Muşat, Ovidiu Şimonca, Gheorghe Muşat, Antoaneta Ralian, Geo Şerban, Liviu Ornea, Marius Oprea, Caius Dobrescu, Mihai Fulger, Paul Cernat, Adina Diniţoiu, Iulia Popovici, Doina Ioanid, Silvia Dumitrache, Cezar Gheorghe

10xObservator cultural a avut premiera pe 20 iunie 2013, la Cinemateca Union și a fost inclus în Secțiunea Made in Romania (ASTRA FILM FESTIVAL, 2013).

Documentar independent, realizat cu sprijinul Observatorului cultural.

Proiecție și discuție cu echipa redacțională


Sinopsis

Circuitul valoric înseamnă în primul rând stabilirea fără echivoc a reperelor şi a bornelor. De 20 de ani, România culturală pierde imagine şi teren. Reviste dispar şi nu se mai regăsesc nici măcar prin arhive, rolul culturii tinde să devină unul de escortă într-un context politic tot mai lipsit de viziune. Pe fondul crizelor de tot felul, societatea nu-şi poate asuma tradiţia culturală şi o îndepărtează de publicul tânăr, care nu are acces la ea (din varii motive, unul fiind lipsa de educaţie şi de interes a intermediarilor de informaţie culturală, mai concret, a profesorilor din ce în ce mai indifenţi la realitatea culturală).Marian Baciuregizor

Marian Baciu (n. 1974, București) este regizorul și scenaristul filmelor de ficțiune „Câinii orașului” (2000), „Romanian Pink” (2001) și „Beton și Lacrimi” (2001) și al documentarelor „Orbirea Voluntară – Gellu Naum” (2005), „Nichita Stănescu” (2007), „Cinemaguerrilla” (2009), „Pan – Gheorghe Zamfir” (2010), „Lumea trebuie mereu cioplită – Pascu Goia” (2010), „Coroana României” (2010) – documentar în două părți, „Cravata Roșie” (2010), „New Generation – blues, jazz, pop, clasic” (2010), „Sânge albastru – Angela Marinescu” (2012), „10xObservator cultural” (2013) și „Sala Oglinzilor” (2015).


Observator cultural este publicaţia care a schimbat definitiv felul de a fi privit fenomenul cultural în România. Apărută pe 29 februarie 2000, revista a ţinut în toţi aceşti ani cronica celor mai importante evenimente culturale, dar şi social-politice, de aici şi de oriunde, nelimitându-se la spaţiul naţional, a lansat dezbateri, proiecte, campanii, un site de traduceri de foarte mare impact, a dat şansa unui număr foarte mare de colaboratori să se exprime şi să contureze un profil publicaţiei.

Revistă independentă financiar, Observator cultural a fost printre primele publicaţii care a înţeles că arhiva (site-ul) face parte din întreg.